W soboty stajemy #MuremZaGastro. Fot. Ting Tian/Unsplash
W soboty stajemy #MuremZaGastro. Fot. Ting Tian/Unsplash
#RazemDamyRadęCzas wolny i przyjemnościGastroIdeePod patronatem M67Wydarzenia

Piła #MuremZaGastro. Sobotnie podróże po gastronomii z różnych zakątków miasta

Reklama

A wszystko w jednym miejscu. Razem możemy więcej. Siłę lokalnej społeczności pokazaliście już na Targu Chryzantemowym. Tym razem stajemy #MuremZaGastro.

Proste pomysły są dobre, zatem i tym razem jest najprościej jak się da. W sobotę wybieramy się na spacer, a w jego trakcie zahaczamy o główne pilskie targowisko. Od 8.00 do 14.00 będzie na nim działać strefa gastro, w której pojawią się przedstawiciele pilskiej gastronomii. W jednym miejscu znajdziecie przekrój propozycji barów, restauracji, garmażerii – tych, które pewnie dobrze znacie, jak i tych, których jeszcze nie odwiedziliście. Z przyczyn oczywistych nie będzie gotowania na miejscu – będą to dania gotowe albo „prawie gotowe” do dokończenia w domu, ale przygotowane oryginalnie w kuchniach lokalnych restauracji, barów… Świetna okazja, by spróbować nowych smaków, delektować się nimi tak jak lubisz – w rodzinnym gronie albo w pojedynkę – ale także stanąć #MuremZaGastro. Bo taki jest sens akcji: próbować, cieszyć się jedzeniem, ale także dawać pracę tym, którzy teraz bardzo jej potrzebują.

#MuremZaGastro w soboty na Targowisku nr 1 w Pile. Fot. Przemek Grabiński
#MuremZaGastro w soboty na Targowisku nr 1 w Pile. Fot. Przemek Grabiński

Wydarzenie na pilskim targowisku ma odbywać się cyklicznie. W każdą sobotę od 8.00 do 14.00 mile widziani są wszyscy działający w Pile gastronomicy, którzy są w stanie przygotować ofertę do sprzedaży na wynos. Dwa proste warunki: trzeba zgłosić swoją obecność do piątku, do godziny 14.00 pod adresem bp@um.pila.pl (konieczne dla przygotowania odpowiedniej liczby stoisk) i uiścić niewielką opłatę targową (kilkanaście złotych). Zapraszajcie i zachęcajcie zatem znajomych gastronomików.

A my oczywiście widzimy się w sobotę na głównym targowisku w Pile. Być może uda nam się nie tylko wesprzeć branżę w kryzysie, ale także stworzyć coś nowego? Bo co, gdyby strefa gastro została na targowisku na stałe, sobotni obiad co tydzień oznaczał zupełnie nowe smaki i zapachy, a spacer na targowisko oznaczał wycieczkę po świecie kulinariów z różnych zakątków miasta? Damy się porwać feerii smaków i zapachów? Namawiajcie znajomych gastronomików. Na nich też czekamy.

Organizatorami strefy #MuremZaGastro są Miasto Piła, Tarpil, Studio K2, a przedsięwzięcie wspiera oczywiście Magazyn67.

Reklama