Pierwsza edycja #MuremZaGastro. Fot. Marcin Maziarz
Pierwsza edycja #MuremZaGastro. Fot. Marcin Maziarz
#RazemDamyRadęCzas wolny i przyjemnościGastroIdeePod patronatem M67

Stajemy #MuremZaGastro. Siła lokalnej społeczności

Reklama

Pierwsza kulinarna podróż po smacznych zakątkach Piły za nami. Czworo odważnych gastronomów skończyło sprzedaż przed czasem.

Nowy szlak w pilskiej gastronomii przetarty. Przez Was! Pomysł znów był prosty: skoro i tak nie można usiąść przy stoliku, spokojnie zjeść obiadu „na mieście”, przy okazji spotykając tych albo owych, stwórzmy miejsce, w którym będzie można poznać smaki różnych kuchni z całego miasta, do którego będzie łatwo trafić i równie łatwo dotrzeć, przy okazji zwalniając się z obowiązku weekendowego gotowania.

Na szczęście tym razem czasu było więcej i czworo odważnych gastronomów rozstawiło się ze swoimi smakami przy głównej alei pilskiego targowiska. Kulinaria zaproponowały cztery różne, tradycyjne zestawy obiadowe zapakowane na wynos. Alibabka przyjechała z przekrojem garmażerii: od pierogów, przez krokiety i paszteciki, po mięsa – wszystko gotowe do podania na stół. Przytulna Cafe proponowała i coś do przekąszenia, i coś na obiad, i coś na deser. Grzegorz Graczyk ze swoim nowym projektem Wyspa Smaków rozlewał do pojemników na wynos gorącą zupę z pstrąga alpejskiego.

Możesz powiedzieć: czworo to skromnie. I masz rację – ja twierdzę to samo. Ale dodaję, że nikt z nas nie wiedział, czy pomysł z wyjściem do klientów w tym nietypowym dla branży gastro miejscu, w ogóle się uda. Choć wydarzenie było zaplanowane do 14.00, o 13.00 nie było już nikogo. Chyba się udało? Czy to skromny początek czegoś większego i na dłużej? Są już deklaracje, że widzimy się za tydzień.

I tutaj propozycja dla gastronomów, których zabrakło dziś: jesteście mile widziani w kolejne soboty. Są stoiska, jest prąd do podłączenia urządzeń do podtrzymania temperatury albo kasy fiskalnej… To wszystko za naprawdę niewielką opłatą w miejscu, w którym – jak się dziś okazało – gastronomia jest pożądana. Wystarczy zgłosić się na bp@um.pila.pl najpóźniej w piątek do 14.00 (warunek konieczny – trzeba przygotować stoiska).

Pierwsza edycja #MuremZaGastro na pilskim targowisku mogła odbyć się dzięki współpracy Urzędu Miasta Piły, zarządzającej targowiskami spółki Tarpil, agencji reklamowej Studio K2 i drukarni internetowej K2Print.pl przy skromnym współudziale Magazynu67.

Wszyscy stajemy #MuremZaGastro, ale także za innymi branżami. Chcemy, żeby – kiedy minie zły czas – w mieście, i w regionie nie brakowało nikogo. Razem tworzymy lokalną społeczność – jesteśmy w tym wszyscy razem. Nie załamujemy rąk – działamy, bo to #SiłaLokalnejSpołeczności.

W kolejną sobotę druga edycja #MuremZaGastro – już od 8.00 na pilskim targowisku znowu okazja, by dać sobie wolne od weekendowego gotowania i spróbować nowych smaków w przystępnych cenach. Ale na tym nie koniec. Kolejne przedsięwzięcie to #MuremZaKulturą – zarezerwujcie czas w sobotni wieczór, naładujcie baterie smartfonów, znajdźcie wygodne miejsce przed telewizorem albo komputerem… Więcej o nim już wkrótce. Wspólnie pracujemy także nad pomocą dla kolejnych branż dotkniętych kryzysem. #JesteśmyWTymRazem, bo #PiłaRazemSięTrzyma.

Reklama